2021.09.09.
HírekSzürkebarát szüret 2021
Az idei év minden tekintetben nagy kihívás elé állította a borászokat, mivel minden létező meteorológiai és növényegészségügyi problémával meg kellett küzdenünk. Volt túl meleg és túl hideg időszak is rossz időszakban, hosszú csapadékmentes időszak és özönvízszerű eső is. Emiatt már a rügyfakadástól hátrányból indult a szőlő, amit bizonyos fajták nem is tudtak lefaragni.
Csodával határos módon a szürkebarát ültetvényünk ennek ellenére a sokéves átlaghoz képest kiemelkedő mennyiséget és kifogástalan minőséget produkált. Az alábbi néhány képben bemutatjuk a feldolgozás fázisait.
Minden szőlőnket kézzel, válogatva szedjük, így csak a teljesen egészséges fürtök kerülnek be.
A bogyózó-roppantóban megrepesztjük a bogyók héját, leveretjük a csumáról a szemeket és gépi úton eljuttatjuk a bogyós mustot a présbe.
A prés töltése.
Kén, antioxidánsok és pektinbontó kíséretében csorog ki a lé a prés rostélyán keresztül.
A kipréselt szőlőpogácsa.
A kipréselt törköly a komposztálóra kerül, ahonnan a trágyázás alkalmával majd visszajuttatjuk az ültetvényre.