1. Mivel foglalkozik a Csúzi Családi Pincészet?

A Csúzi Családi Pincészet egy háromgenerációs családi gazdaság. Szüleimmel, feleségemmel és négy kisgyermekünkkel együtt műveljük területeinket, készítjük és értékesítjük portékáinkat. Jelenleg 26 különböző termékünk van, melyeket hat különböző termékcsaládba sorolunk: palackozott borok, almalekvárok, almasajt, almaszörp, almaecetek és gyümölcsecetek. Borkóstolókat, céges csapatépítő programokat és családi rendezvényeket tartunk az év minden szakában.

2. Hol találhatóak a szőlő- és almaterületek, ill. merre van a borászat?

Gazdaságunk Monoron, a Strázsahegyen található. Itt termeljük a szőlőt, az almát és itt található a borászat is. Az almatermékek feldolgozására az üzemünkben kerül sor. A Kapcsolat menüpontban található meg minden szükséges információ.

3. Milyen növényvédelmet alkalmaztok?

A fő produktumot adó ültetvényünk a szuper intenzív, csepegtetéssel öntözött, karcsú orsó koronakialakítású almás, ahol 1000 fát gondozunk. Az ültetvény korai éveiben alkalmaztuk csak a szuper intenzív termesztési rendszerre jellemző agrotechnikai megoldásokat. Ma már csak szerves trágyára és növénykondicionáló levéltrágyára alapozzuk a gyümölcsfák tápanyag ellátását és a talajerő utánpótlást. Gyepes sorközműveléssel akadályozzuk meg az eróziós- és deflációs folyamatokat és a termőréteg vékonyodását. Évek óta tél végén eltávolítjuk az ültetvényről a lehullott leveleket, mellyel nagy mennyiségű áttelelő kártevőtől és kórokozótól szabadítjuk meg a növényeket.

Rotáló rendszerrel juttatunk fás szárú fahamut a fák tövéhez, amivel egyszerre gyérítjük a vértetvek talajszint alatt lévő telepeit és juttatunk szerves forrású káliumot a növényeknek, ill. nem szabad megfeledkezni a fahamu gombaölő hatásáról sem.

A méhvédelem szempontjából csak a hatályban lévő növényvédelmi szabályozás előírásait tartjuk be, ami alapértelmezett esetben pont elégnek is kellene lennie. Úgymint kijuttatási időpont, méhkímélő szerek használata, dózisértékek, stb. Pl. direkt nem szórunk bundásbogár ellen, mivel ők is pont akkor aktívak, amikor a méhek. Az olyan években, mint a tavalyiak (2018) nem is jelent problémát, mikor a potenciális virágszám háromszor nagyobb, mint a megnevelhető gyümölcs volumene, azonban idén megéreztük a hatását.

Mivel mi nem étkezési gyümölcsöt állítunk elő, kevesebb menetben alkalmazunk növényvédelmi kezelést, mint a frissáru termelő konvencionális ültetvények, hiszen a feldolgozás során majd úgyis eltávolításra kerülnek a hibás részek.

4. Hol lehet megtalálni a termékeket?

A borokat egyelőre csak Monoron lehet megvásárolni, ill. csomagban el tudjuk küldeni az ország bármely pontjára. A kézműves almatermékeinket személyesen, viszonteladóinkon keresztül, ill. a saját webáruházunkból lehet elérni. A csomagküldés esetén előnyben részesítjük a Magyar Posta csomagautomata szolgáltatását, amennyiben a megrendelő közelében van ilyen pont. Minden más esetben a GLS futárszolgálattal küldjük a megrendeléseket.

5. Mire használható az ecetkúra?

Ha beírjuk bármelyik webes keresőbe, hogy almaecet kúra, akkor azzal szembesülünk, hogy csodaszernek, életelixírnek titulálják több cikkben és fórumon. Én azért eddig nem merészkednék el, de annyi biztosan kimondható, hogy a szervezetre többféle szempontból van érezhetően pozitív hatása, ha éves szinten 3-4 ecetkúrát tartunk. Mindenkinek ajánlott preventív és gyógyító módon is, kivéve kismamáknak, szoptatási időszak alatt és azoknak, akiknek kritikus csontritkulása van.

Érdekes módon nem találunk pontos magyarázatot a hatásmechanizmusra. Eddig két iránnyal találkoztam, ahonnan megpróbálták az almaecet titkát megfejteni. Az egyik a sav természetéből adódó mészalapú lerakódásokra kifejtett oldó hatása (érfalak, ízületek), a másik a sejtekben történő anyagcsere folyamatokban vállalt szerepe (emésztés javítása, alacsony enzimszint esetén, epeproblémák, reflux, bélfalak tisztítása, stb.). Itt bizonyosan van összefüggés a szervezetre számára rendelkezésre álló ecetsav és az említett anyagcsere folyamatok intenzitása között. Márpedig a legnagyobb civilizációs ellenségünk a lassú anyagcsere, a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó összes betegség és szövődmény. Magától értetődően az almaecet önmagában nem old meg minden problémát. A megfelelő táplálkozás, elegendő vízfogyasztás, a szükséges alvás- és mozgásmennyiség nélkül kevésbé fogjuk érezni az almaecet kúra pozitív hatását.

6. Melyek a legnagyobb sikereitek?

Egyértelműen a Magyar Kézműves Remek díjat sorolom első helyre, mely rangos elismerést 2013-ban kaptuk meg. Elértünk további ezüst- és bronzérmeket a Gyulai Nemzetközi Gyümölcskészítmények versenyén (2015) és az I. és II. Nemzeti Szörpversenyen is (2016 és 2017).

A legnagyobb média megjelenéseink kétséget kizáróan a Gasztroangyal volt 2018-ban, ill. a Gyöngyöt az embernek 2014-ben, mely egy nemzetközileg többszörösen díjazott film a Monori Pincefaluról, Dr Péterffy András rendezésében. Ebben a filmben, a pincefaluban vagy a pincefaluért dolgozó emberek, családok szólalnak meg, kerülnek bemutatásra.

Ami pedig talán rajtunk is túlmutat és rávilágít a kézműves szakmában tevékenykedő emberek és családok inat megfeszítő, áldozatos, ellenben mégis rengeteg örömet adó munkájára, az a Kopp-Skrabski díjra való jelölésünk! A mai napig nem tudunk napirendre térni felette, hogy a mi életvitelünk és tevékenységünk ilyen mértékű figyelmet érdemel. Hiszen mi csak tesszük a dolgunkat és csak egy morzsányit tudunk továbbadni abból a jóból, amit a Jóistentől kapunk.