Köszöntelek kedves Látogató
a Csúzi Családi Pincészet weboldalán!

Családunk már hetedik generáció óta él itt Monoron és foglalkozik szőlő-, gyümölcstermesztéssel, ill. borkészítéssel. Szüleim voltak az elsők a sorban, akik a borainkat már értékesítésre is szánták. Velük, Feleségemmel és négy gyermekünkkel együtt működtetjük családi gazdaságunkat.

Jelenleg megközelítőleg 3 hektáron termesztünk szőlőt, amely ültetvények Olaszrizling, Szürkebarát, Kékfrankos, Portugieser és Cabernet franc fajtákból állnak. Kizárólag száraz fehér, rozé és vörös borokat készítünk, melyeket a 2018-as évjárattól kezdve palackozott formában is forgalmazzuk.

 

A szőlő mellett a másik főnövényünk az alma, amit egy ezer fát számláló ültetvényen termesztünk és a teljes gyümölcsmennyiséget kézműves almatermékek formájában dolgozzuk fel. Készítünk almalekvárokat, almasajtot, almaszörpöt és almaeceteket.

Nyári napközis táborok, óvodai- és iskolai látogatások alkalmával biztosítunk helyszínt az ide érkezők számára, hogy belekóstolhassanak a szőlőszüret és feldolgozás, agy az alma betakarítás rejtelmeibe.

 

Számos médiamegjelenésünk volt az elmúlt években, amiért nagyon hálásak vagyunk! Készült 2014-ben egy hiánypótló és unikális dokumentumfilm a Monori Pincefaluról dr. Péterffy András rendezésében, “Gyöngyöt az embernek” címmel, ami több nemzetközi boros filmfesztiválon is díjakat nyert. Ebben a mi Strázsahegyünkről mesélnek a hegyet életben tartó borász családok és az ide látogató vendégek. Érdemes rászánni az időt!

A másik nagyon kedves megjelenésünk 2018-ban volt, mikor a Gasztroangyal csapata látogatott el hozzánk Borbás Marcsi vezetésével! A műsorban mellettünk még találkozhattok a Megyeri-Hanti Pincével, a Szélpatkoló Sajtoldával, Piros Gábor fürjtojás termelővel, a Csodaszappannal, az Ami-Sütivel és a Kult Pincével. Együtt szedtük a hulló nyári almát, amit aztán almaecetnek dolgoztunk fel. Feleségem, Anikó és nagyobbik lányunk, Emese pedig almasajtos gyümölcskenyeret sütött Marcsival együtt kinn a pincében.

 

Bor- és almatermék kóstolóink során családias vendéglátással várjuk vendégeinket a Monori Pincefaluban! Falusi vendégasztal mellett kínáljuk borportékáinkat a kóstolók alkalmával. Vállalunk zárt körű rendezvényeket is: hideg időszakban 35-40 fő, míg a derűs hónapokban akár 50 fő erejéig is.

Ahogy a vendégeink szokták mondani:

“Ide az emberek vendégként érkeznek,
de barátként távoznak!”

Reméljük, mihamarabb barátként köszönthetünk Téged is!

Csúzi Szabolcs